Wieprzowina w tym wyrazistym sosie zawsze wszystkim smakuje. Odmienia ją prosty dodatek

Dodano:
Wieprzowina w sosie chrzanowym Źródło: Shutterstock / vivooo
Jeśli planujecie dziś przyrządzić na obiad wieprzowinę, mam dla was przepis na mięso w wyrazistym sosie. Robi się je prosto, bo w odpowiednim momencie wystarczy dodać do niego aromatyczny składnik. U mnie ta potrawa zawsze ma wzięcie.

Wieprzowina to smaczne, tanie mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów. Choć większości kojarzy się raczej ze schabowymi, to ja i moja rodzina bardzo lubimy ją w wersji duszonej. A zwłaszcza w wyrazistym, aromatycznym sosie. Robię go prosto, bo pod koniec duszenia dodaję tylko trochę składnika ze słoika. Jest nim tarty chrzan.

Jaka wieprzowina nadaje się do duszenia?

Do duszenia najlepiej wybierać tłustsze kawałki mięsa z przerostami. Po długiej obróbce termicznej stają się miękkie i soczyste. Najlepiej więc sprawdzą się:

  • karkówka – najbardziej uniwersalna, soczysta, świetna do gulaszu lub w sosie własnym;
  • łopatka – miękka po duszeniu, przerosty i tłuszcz sprawiają, że sos wychodzi bardzo smaczny;
  • szynka – chudsza, ale gdy dusi się ją na małym ogniu, wychodzi miękka i soczysta;
  • schab – choć nie wydaje się najlepszym wyborem, to krótko duszony też wychodzi smaczny;
  • polędwiczka – idealna do krótkiego duszenia, wychodzi miękka i delikatna.

Jak zrobić wieprzowinę w wyrazistym sosie?

Przygotowanie wieprzowiny duszonej w wyrazistym sosie chrzanowym jest całkiem proste. Mięso wystarczy pokroić, oprószyć przyprawami i mąką, a potem obsmażyć na patelni. Potem przełożyć je do rondla, dodać podsmażoną cebulę i czosnek, a także bulion i przyprawy i dusić całość na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Wtedy do sosu dodaje się tarty chrzan – ilość wedle gustu. U mnie są to zwykle 2-3 łyżki. Gdy duszone razem z nim mięso odpowiednio zmięknie, wystarczy zagęścić sos śmietaną rozmieszaną z odrobiną mąki.

Przepis: Wieprzowina w sosie chrzanowym

Mięso duszone w wyrazistym sosie

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
485 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 2-3 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 100 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Smażenie mięsaPolędwiczkę opłucz, osusz, pokrój w dość cienkie plastry. Oprósz je solą i pieprzem, a potem mąką. Obsmaż na patelni z olejem, przełóż do rondla. Na patelni podsmaż zaś posiekaną cebulę i  czosnek, dodaj do mięsa.
  2. DuszenieMięso podlej gorącym bulionem, duś na niedużym ogniu, aż zrobi się miękkie. Wtedy dodaj chrzan i duś jeszcze 5 minut. Śmietankę rozmieszaj z łyżką mąki, zahartuj częścią wywaru, dodaj do mięsa, zagotuj, gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw go do smaku.

Wskazówka: Jeśli wybierzecie inny rodzaj wieprzowiny, musicie dusić ją dłużej, by stała się miękka.

Jakie są zalety chrzanu?

Chrzan to popularny dodatek do mięs i mięsnych przekąsek. Dodaje im smaku, aromatu i przyjemnej ostrości. Ma też działanie lecznicze. Działa bowiem, jak naturalny antybiotyk, niszcząc bakterie i wirusy. Udrażnia też drogi oddechowe, poprawia trawienie, obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu. Oczywiście najsilniejsze działanie ma świeży, tarty chrzan, bo zawiera najwięcej aktywnych składników.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...